Låt dig inspireras av en unik matupplevelse utanför turiststråken!

Tikitut community based tourism erbjuder upptäcktsresor av det ovanligare slaget till platser i nordöstra Göteborg. Gärna ihop med mat från världens alla hörn. Jag har bokat en middag hos Camilla Binjamen, en av Tikituts hemma-hos-värdar, och skall lära mig mer om assyriska maträtter.

Det är en ljummen vårkväll när jag stiger av vid Rymdtorgets hållplats och möter Mehmet, en av Tikituts initiativtagare.

– Vår ambition är att skapa en stadsdel dit det kommer besökare som får ta del av de lokala aktörernas engagemang. Det kan vara allt från matlagningskurser, guidade stads- och naturvandringar till bed-and-breakfast, berättar Mehmet när vi promenerar till Camillas hus. Jag undrar vad Tikitut betyder och Mehmet förklarar att namnet skall fyllas av var och en som har varit med på en Tikitut-träff. Min upplevelse blir Tikitut.

Community based tourism är en företeelse som finns representerad lite varstans i världen. Det är en unik möjlighet att komma nära de lokala invånarna i en by eller stadsdel och genom besöket bidra till inkomster till invånarna.

Vi har kommit fram till Camillas port och vi ringer på. Mehmet har berättat att vi blir fem personer på middagen. Två andra gäster och Hatuni, Camillas mamma.

– Välkommen in, hälsar Camilla och Hatuni. De två andra middagsgästerna Anna och Marie har redan kommit. Mehmet lämnar oss för att gå tillbaka till jobbet.

Fotograf:  Maja Kristin Nylander

Camilla visar oss runt i lägenheten och berättar att hon och hennes mamma också är bed-and-breakfast-värdar. Lägenheten är ljus och från det öppna köksfönstret hörs det barnskratt från gården nedanför.

– Jag tycker om att ha gäster och laga mat, berättar Camilla när vi satt oss vid bordet. Det brukar blir en härlig blandning av mat och spännande samtal. Jag tycker också att det är roligt att få laga den maten som jag är uppvuxen med och som vi har lagat i flera generationer.

Camilla och hennes familj är assyrier och kommer från en liten by i Turkiet. Föräldrarna var bönder och odlade grönsaker och olika sädesslag. Man hade också lamm som man slaktade till olika högtider.

– Det är fatoush, säger Hatuni och pekar på salladen på bordet.
Smaken är syrlig och den påminner om tabbouleh fast utan bulgur. Den serveras med friterat pitabröd.

– Annars är bulgur en typisk maträtt i den assyriska matlagningen, berättar Camilla när hon dukar fram fler rätter. Fast vår bulgur är mycket mindre i storlek och kokas tillsammans med en tunn klippt rostad spagetti. Jag brukar koka den i köttbuljong. Då får den en mustig smak.

Fotograf:  Maja Kristin Nylander

Det doftar gudomligt gott från rätterna framför mig på bordet. Bulgur, två olika sorters apprach (fyllda vindruvsblad- och vitkålsdolmar), vegetarisk paj, friterad kolja, potatis och assyrisk ratatouille. Det är svårt att veta var man skall börja.

– Grönsakerna skall du äta med bulgur, säger Hatuni och räcker fram skålen.
Jag ser att hon har ett litet kors tatuerat på underarmen med årtalet 2007. Jag frågar vad det betyder.

– Jag besökte Jerusalem 2007 och korset är ett minne från den resan. Som en pilgrimsfärd. En del assyrier gör det när de har varit i Jerusalem, förklarar hon.

Jag undrar hur det är att bo i Bergsjön och Camilla berättar att hon bott i området i 29 år. Hon och hennes mamma har en lägenhet mitt emot varandra.

– Jag trivs väldigt bra här. Naturen är vacker men jag tycker att man borde göra mer aktiviteter för alla i Bergsjön, så att de som inte har varit här har en anledning till att åka hit. Vi pratade om det på jobbet igår när det var vårrus i Slottsskogen. Man borde ha ett Bergsjörus, det finns många backar här, säger Camilla och skrattar.

Vi avslutar middagen med kaffe och två traditionella efterrättskakor, tatli och klecha. Hatuni vill bjuda på sin teblandning. En blandning av svart te och kryddor. Vi doftar på teblandningen men det är svårt att känna igen vad som är vad. Kanske en av dem är persilja?
Vi frågar Hatuni var hon köpt kryddorna och vi kan inte låta bli att skratta när hon berättar att hon köpt dem i Schweiz i samband med att hon hälsade på syskonbarnen. Schweiz är kanske inte landet man förknippar med kryddor i första hand.

Kvällen lider mot sitt slut och det är dags att tacka för maten och säga hej då till Camilla och Hatuni. Vi bestämmer att nästa gång vi ses är det min tur att bjuda på mat.
När jag promenerar bort mot spårvagnshållplatsen funderar jag på vad Tikitut betyder för mig. Gästvänlighet och inspiration är några ord som dyker upp.

Recept på Camillas Bulgur:
6 personer

1dl tunn filinispagetti (samma sort som man använder till Minestronesoppa)
3 dl bulgur (storlek medium)
6 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong (eller köttbuljong)
chili efter smak (kan uteslutas)
½ tsk salt
100 g smör

Gör så här:

Börja med att rosta spagettin på en plåt i ugnen i ca 200 grader. När det översta lagret fått färg, blanda tills all spagetti fått en gyllenbrun färg. Var noga med att kolla spagettin så att den inte blir bränd. Koka upp 6 dl vatten tillsammans med buljongtärning, salt och smör. Tycker man om chili tillsätter man det när vattnet har kokat upp.Häll spagetti och bulgur i vattnet. Låt koka på svag värme tills allt vatten har avdunstat. Passar bra till grönsaks- eller köttgrytor. Även gott tillbehör i en sallad.