15 nybörjartips för dig som vill testa kollaborativ ekonomi

Den kollaborativa ekonomin öppnar dörrar till delande av prylar, tjänster och kunskap och allt fler är intresserade av att resa på ett sätt som gör att man kommer närmare invånarna på orten. Men hur går det till? Och vad ska man tänka på? Vi ger dig några nybörjartips som kanske kan vara lite hjälp på traven.

Det kan handla om att samåka, gå på middagsklubb hemma hos någon eller bara möta någon från orten och ta en kaffe. Här listar vi några av de vanligaste formerna:

Middag hemma hos en privatperson

Passionerade hemmakockar och matnördar öppnar sina hem som middagsklubbar eller hemma-hos-restauranger. Idag är det enklare än någonsin att få inblick i ett lokalt kök och träffa nya människor. Hemma-hos-restaurangerna är det bästa av två världar – god mat och möten med nya människor.  Stämningen är ofta avslappnad och personlig, som bonus får du dessutom en liten inblick i värdens liv och vardag genom deras hem.

Konceptet finns i  en rad olika former – kanske bokar du och betalar med en app som AirDine eller så letar du middagsällskap i informella facebookgrupper som Bjud en okänd vän på middag.

Kollaborativa upplevelser

Guidade turer, klädbibliotek eller cykelverkstäder. Den kollaborativa ekonomin öppnar dörrar och låter dig få tips av de som bor på orten och upptäcka sådant du annars skulle missa. Idag bubblar det av tjänster som bygger på delande: klädbibliotek, cykelverkstäder, bilar eller frukt som blivit över på äppleträd. Dessutom vill många dela med sig av kunskap och tips, både i sociala medier och på nätet men också i verkliga världen med guidade temavandringar och turer.

Kollaborativ konsumtion hjälper dig att göra något litet gott för miljön och samtidigt få en mer personlig upplevelse närmare de som bor på orten.

Tips! Föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg har en utförlig karta över det lokala utbudet. www.kollekogbg.se

Samåkning

Tåg, flyg och buss i alla ära, men varför inte testa att ordna skjuts med någon som ändå ska åt samma håll? Det kan bli både trevligt, billigt och har du tur får du lära dig mer om Västsverige under resan. Samåkningsrörelsen Skjutsgruppen har idag över 60 000 medlemmar som delar lika eller bjuder på skjuts. Dessutom finns andra sajter där du både kan söka och erbjuda bilresor mellan olika städer.

Eftersom bensinpengen ofta delas lika är det ett budgetvänligt transportsätt och du får sällskap på vägen. Att hitta skjuts exakt till den plats du vill kan vara tidskrävande, så lite extra tid och flexibilitet är alltid bra.

Bo hemma hos en local

Söker du det småskaliga och vill komma nära vardagslivet i en ny stad? Då kanske du ska hyra ett gästrum av en privatperson eller testa att soffsurfa. Idag är det lättare än någonsin att fixa. ”Vad kul! Hur ska ni bo?” Frågan blir allt vanligare. När vi ska ut och resa gäller det inte längre enbart att välja mellan antal stjärnor, bekvämligheter och frukostbuffé.

Med uthyrningssajten Airbnbs framfart har allt fler upptäckt möjligheten att hyra hus, lägenhet eller rum av en privatperson.

Det globala nätverket Couchsurfing är ett annat populärt alternativ för dig som verkligen vill komma människor och deras vardag nära. Det bygger på gästfrihet, så du sover på någons soffa eller extrasäng gratis men i gengäld är tanken att du vill välkomna soffsurfare från andra håll av världen i ditt hem.

15 saker att tänka på

Hemma-hos-middag

1. Var flexibel med dag och tid om du vill hitta en middag.

2. Se det i första hand som en social tillställning. Kom ihåg att de är hemmakockar och inga utbildade proffskockar.

3. Blir du bjuden på middag, utan betalning? Då är det trevligt att ta med en liten gå-bort-present som tack.

4. När du bokar en middag hos en privatperson kan det kännas tryggt att vara två i sällskapet.

5. Kom i tid – och håll dig till tiderna som bestämts, så slipper värden även säga att nu är det dags att gå hem.

Boende

6. Kolla upp området och bilda dig uppfattning om din värd på sajter som genom omdömen och sociala medier-konton.

7. … Och ha gärna själv en utförlig profil.

8. Var tydlig med dina förväntningar, men ta också reda på vilka regler som gäller hos värden.

9. Visa respekt, kom i tid och se det som att bo hemma hos en vän.

10. Vill du mjukstarta? Börja med att träffa en värd från exempelvis Couchsurfing på fika eller rundvandring på stan.

Samåkning

11. Var flexibel med avresetid och resmål.

12. Ha ett öppet sinne och se det som en kul grej…

13. …men lita på din magkänsla. Samåk aldrig om det inte känns bra.

14. Har du mycket bagage? Glöm inte fråga hur mycket plats det finns i bilen.

15. Erbjud bensinpeng ifall tjänsten inte redan fastställt priset.